Euroviisuihin liuta uusia sääntöjä – tämä muuttuu
Ensimmäiset Euroviisut järjestettiin Luganossa, Sveitsissä, ja kilpailuun osallistui seitsemän maata. Alkuvuosien kilpailut keskittyivät enemmän musiikin laadun ja monimuotoisuuden esittelyyn, ja kilpailijat esittivät laulujaan eri kielillä. Kilpailun suosio kasvoi nopeasti, ja pian mukaan tuli uusia maita ympäri Eurooppaa. Euroviisut tulivat suurelle yleisölle tutuiksi ja kilpailun seuraaminen televisiosta muodostui vuosittaiseksi perinteeksi monissa maissa.
Maiden jako eri semfinaaleihin ja semien esiintymisjärjestys arvottiin helmikuussa. Suomi kisaa huomattavasti kovatasoisemmassa 1. semissä, jossa sen vuoronumero on 10/15, toisin sanoen toisen puoliskon kolmantena. Vedonlyönti Euroviisut kohteista onnistuu myös semifinaaleissa, joissa voit veikata niin semin voittajaa kuin jatkoon menijöitä. Suomen Euroviisu-kertoimet ovat välierän voiton osalta muhkeat 10, finaaliin etenemisen suhteen puolestaan vaivaiset 1,04.
Euroviisut ovat kokeneet muutoksia vuosien varrella, kuten äänestystapojen uudistuksia ja sääntöjen tarkentamista. Kilpailua on myös laajennettu kutsuvierasmaiden ulkopuolelle, mukaan lukien Israel, Australia ja muut ei-eurooppalaiset maat. Euroviisut ovat tärkeä osa Euroopan musiikkikulttuuria ja vuosittain odotettu tapahtuma, joka yhdistää ihmisiä ympäri maailman musiikin ja viihteen kautta.
Euroviisujen säännöt kieltävät..
Euroviisujen säännöt ovat olennainen osa kilpailua, ja ne tarkentavat esiintyjien ja kappaleiden ominaisuuksia sekä kilpailun kulkuun liittyviä seikkoja. Tässä osiossa käydään läpi Euroviisujen tärkeimmät säännöt.
Toisen semifinaalin avajaisnumero oli etukäteen nauhoitettu komedinen video, jossa juontajat Petra Mede ja Malin Åkerman lauloivat edellisen vuoden voittokappaleen "Tattoon" tahtiin. Väliaikanumerossa esiintyivät kolme Euroviisujen voittajaa: Kreikan vuoden edustaja , Ruotsin vuoden euroviisuedustaja ja vuoden kilpailun voittaja sekä Turkin vuoden edustaja . He esittivät voittokappaleensa nimeltään "", "" ja "". Lisäksi esitti vuosien ja tapaisesti komedisen ja musikaalisen ohjelmanosan "We Just Love Eurovision Too Much". Tässä ohjelmanosassa nähtiin myös Perrelli, Lynda Woodruff -hahmona esiintyvä Sarah Dawn Finer sekä Suomen vuoden euroviisudedustaja . Käärijä esitti kappaleensa "" ja lavalla kuultiin sekä nähtiin muun muassa , Suomen kansallisasuja ja saunovia ihmisiä.
Euroviisujen kilpailukappaleen on oltava enintään kolmen minuutin mittainen. Kappaleen tulee olla alkuperäinen eikä sitä saa olla julkaistu ennen kilpailua. Näiden sääntöjen tarkoituksena on varmistaa, että kilpailussa kuullaan uutta ja uniikkia musiikkia.
Ennen vuotta 2004 Eurovision laulukilpailu oli aina yksipäiväinen, mutta nykyisin järjestetään suuren osanottajamäärän vuoksi kaksi semifinaalia, joista karsitaan osanottajat lauantaina käytävään loppukilpailuun. Vuosina 2004-2007 semifinaaleja oli vain yksi. Yleisöäänestyksellä valittiin kymmenen parasta, jotka pääsivät lauantain finaaliin, jossa oli entuudestaan kilpailun neljä suurinta rahoittajamaata Britannia, Espanja, Saksa ja Ranska sekä näiden lisäksi edellisvuoden kymmenen parhaiten sijoittunutta. Finaalissa oli siis suoraan 14 maata.
Euroviisujen sääntöjä muutettiin - syynä taannoinen kohu
Vuoden 2024 Eurovision laulukilpailun tuotti Ruotsin yleisradioyhtiö (SVT). Vuoden 2024 ydintiimin jäsenet julkistettiin 14. kesäkuuta 2023 ja loput tuotantotiimin jäsenet ilmoitettiin 11. syyskuuta 2023. Ebba Adielsson toimi johtavana tuottajana, Christel Tholse Willers oli johtavan tuottajan varamies, Tobias Åberg toimi tuotannosta vastaavana johtajana, Johan Bernhagen johtavana linjatuottajana, Christer Björkman kilpailun tuottajana ja Per Blankens toimi . Lisäksi tuotantohenkilökuntaan kuuluivat David Wessén, lakiasioiden päällikkö Mats Lindgren, mediapäällikkö Madeleine Sinding-Larsen ja toimitusjohtajan assistentti Linnea Lopez. Edward af Sillén ja Daniel Réhn vastasivat suorien lähetysten juonto-osien käsikirjoituksesta sekä avajais- ja väliaikaesitysten suunnittelusta. Robin Hofwander, Daniel Jelinek ja Fredrik Bäcklund toimivat kilpailun monikameraohjaajina. Suurin osa vuoden 2024 tuotantotiimistä oli aiemmin työskennellyt tuotannon parissa vuosina 2000, 2013 ja 2016, kun Euroviisut edellisen kerran järjestettiin Ruotsissa.
Euroviisujen säännöt menivät uusiksi
Tiedotteessa mainitaan, että tapahtuman hallintoneuvosto ESC on hyväksynyt strategiset muutokset tarkasteltuaan perusteellisesti vuoden 2024 Malmössä järjestettyjen Euroviisujen tapahtumia sekä kuultuaan kaikkien 37 maan lähetystoiminnan harjoittajia ja muita sidosryhmiä E -laulukilpailun menestyksen ja kasvun takaamiseksi. Vuonna 2024 Suomea edusti .
Euroviisujen ensimmäinen semifinaali 2024 kisataan
Sääntöjen mukaan kappale voidaan esittää millä kielellä tahansa, ja sen esitys saa kestää enintään kolme minuuttia. Lavalla saa olla korkeintaan kuusi henkilöä. Kaikkien laulu- ja puheosuuksien on tultava livenä, mutta musiikki tulee nauhalta; Euroviisuissa ei ole käytetty liveorkesteria sitten vuoden 1998. Kappaleen tekijät ja esittäjät voivat olla minkämaalaisia tahansa, joskin joillakin mailla on omat sääntönsä, esim. Suomessa vaaditaan nykyisin, että kappaleentekijöistä ainakin yhden on oltava Suomen kansalainen. Pääsolistilla tai -solisteilla taas on oltava Suomen kansalaisuus tai pysyvä asuinpaikka Suomessa. Tänä vuonna esim. Norja, Tanska ja Azerbaidzan ovat luottaneet ruotsalaiseen kappaleentekoapuun, ja se onkin sääntöjen puitteissa aivan mahdollista.
säännöt kieltävät Euroviisujen ja politiikan sekoittamisen keskenään.
Euroviisut näkyvät Suomessa jälleen YLE TV2 -kanavalla ja ilmaisina suorina lähetyksinä. Suomi Euroviisut juontaja on jälleen kerran Mikko Silvennoinen.