Helsingin Jalkapalloklubi (HJK), seurasivu


Rytkösen tilalle HJK:n valmentajaksi tuli . Ensimmäisellä kaudellaan hän johdatti seuran pronssille, mutta HJK saavutti ensimmäisen tuplamestaruutensa voittamalla sekä sarjan että Suomen Cupin, jonka loppuottelussa voitti 4–0. Mestaruuden jälkeen Kuusela siirtyi valmentajaksi ja valmennuksesta vastasivat , ja . Mestaruussarjan hopean lisäksi HJK voitti toisen kierroksen ensimmäisessä osaottelussa maalilla 1–0. Vierasottelussa Liverpool voitti 5–0, joten HJK ei päässyt jatkoon. Menestyksestä huolimatta verovelkojen ja verrattain pienien ottelutulojen vuoksi seuralla oli talousvaikeuksia.


2000-luvulla HJK:n vuosittainen liikevaihto pysyi keskimäärin noin 2 miljoonassa eurossa. 2010-luvulla HJK nousi kestomenestyjäksi kotimaan kentillä ja samalla sen keskimääräinen liikevaihto nousi hieman yli viiteen miljoonaan euroon. Korkeimmillaan seuran liikevaihto oli kyseisellä vuosikymmenellä kaudella 2014, kun HJK pelasi lohkovaiheessa, jolloin sen liikevaihto nousi lähes 9 miljoonaan euroon.. 2020-luvulla HJK on menestynyt kotimaan kenttien lisäksi myös eurokentillä ja päässyt säännöllisesti mukaan rahakkaisiin eurocupien lohkovaiheisiin, jonka myötä sen keskimääräinen liikevaihto onkin noussut kuluvalla vuosikymmenellä jo 7,6 miljoonaan euroon. HJK:n tulot koostuvat lipputuloista, yrityskumppanuuksista, yritysliikunnasta ja Töölön jalkapallostadionin tapahtumien vuokrasta. Huomattavia tuloja tuovat myös eurocupien palkintorahat sekä pelaajien myynnit, mitkä vaihtelevat vuosittain merkittävästi. HJK saa lisäksi muiden seurojen tapaan vuosittain noin 400 000 euroa Veikkausliigan televisiointisopimuksesta.. HJK:lla oli 2000-luvun alussa myös oma televisiosopimus kanssa.

HJK on johtava kotimainen jalkapalloseura, joka on tehnyt yli 115 vuotta määrätietoista työtä suomalaisen jalkapalloilun kehittämiseksi. Seura liikuttaa viikoittain miltei 3500 lasta sekä nuorta.

HJK, Ilves, Jalkapallo, Kolumnit, KuPS, SJK, Veikkausliiga ..

valmensi HJK:a 1983–1984 saavuttaen hopeaa ja Suomen Cupin voiton 1984. Vuonna 1985 Toivolan tilalle palkattiin , joka oli tullut seuraan vuotta aiemmin A-juniorien valmentajaksi. Hänen johdollaan HJK voitti heti mestaruuden kukistamalla kaksiosaisessa finaalissa yhteismaalein 4–2 ja eteni myös cupissa finaaliin. Heliskosken pelityyliä arvosteltiin tylsäksi, mutta se oli tehokasta – tuloksena oli pronssi ja kausina ja mestaruus. HJK pelasi Heliskosken kaudella myös kansainvälisillä kentillä hyvin. Se voitti muun muassa portugalilaisen 2–0 ottelussa 1988.

Helsingin Jalkapalloklubin organisaatio kostuu HJK Oy:stä ja useasta yhdistyksestä. Osakeyhtiö vastaa liigajoukkueen sekä A- ja B-poikien edustusjoukkueen toiminnasta. HJK ry on seuran ydin ja nykyään se vastaa naisten ja tyttöjen joukkueista sekä nuorempien poikien edustusjoukkueista. Muusta junioritoiminnasta huolehtii HJK-Juniorit ry ja reservijoukkue toimintaa hoitaa Talenttiklubi ry. Osakeyhtiön pääomistaja on , joka omistaa kaksi kolmasosaa osakkeista yhdessä siskonsa ja perheyhtiönsä kautta. Lyytikäinen on myös osakeyhtiön hallituksen puheenjohtaja.

Menestysvuosina HJK:ssa pelasi lukuisia maajoukkuepelaajia kuten esimerkiksi , , , , , , , , ja . Useat pelaajat eivät pitäneet Heliskosken puolustusvoittoisesta pelitavasta ja kovasta kurista. Seurajohto ei kuitenkaan suostunut vaihtamaan menestyvää valmentajaa. HJK:n pitkä menestysputki katkesi, kun se sijoittui viidenneksi. Heliskoski päätti kauden jälkeen erota tehtävästään.

HJK:lla on historiansa aikana ollut useita merkittäviä kilpailijoita. 1900-luvun alkupuolella seuran tärkeimmät kilpailijat olivat muut helsinkiläiset pääsarjaseurat , ja , joiden kanssa HJK muutamaa poikkeusta lukuun ottamatta jakoi mestaruudet ennen ensimmäistä maailmansotaa. Asetelmaa on vahvistanut ajoittain kiivaskin kilpailu pelaajista. Varsinkin 1960-luvulla käytiin kovaa kisaa elintilasta, kun pääsarjatasolla pelasi viisi helsinkiläisseuraa. Lopulta ainoastaan HJK säilyi pääsarjassa muiden joko pudottua alasarjoihin tai lopetettua kokonaan.


((SUORA LÄHETYS)) Real Betis HJK elää 2024 Jalkapallo

Miesten jalkapallossa talousongelmat näkyivät kentällä ja HJK oli viimeinen sarjassa säilynyt joukkue. Syksyllä 1972 seuraan tuli mukaan , jonka rahoituksen turvin HJK sai kasattua kilpailukykyisemmän joukkueen. Päävalmentajana ollut siirtyi apuvalmentajaksi, ja hänen tilalleen tuli HJK:ssa 1960-luvun lopulla pelannut . Merkittävimpiä pelaajahankintoja olivat , , ja . Tasaisen sarjan päätteeksi HJK onnistui voittamaan mestaruuden.

KonferenssiliigaHJKLa LigaVPSVeikkausliigaJalkapalloUrheilu

Vuonna 1976 HJK:sta tuli pelkästään jalkapalloon keskittynyt seura, kun käsipallotoiminta lakkautettiin. Kolmen vaihtelevan vuoden jälkeen miehet ylsivät jälleen mestariksi . Joukkueessa pelasivat muun muassa Ismail, Toivola, , , ja .

Helsingin Jalkapalloklubi (HJK)

Seuran painiessa talousvaikeuksissa HJK käynnisti toiminnan naisten jalkapallossa 1971, kun naisten SM-sarja perustettiin. HJK voitti ensimmäisen mestaruuden ja valmentamana. HJK hallitsi naisten jalkapallon alkutaivalta, sillä se voitti myös neljä seuraavaakin mestaruutta – 1973 Sarnolan ja 1974–1975 johdolla.

HJK:lla 17 pelaajasopimusta – tehohyökkääjän kanssa neuvotellaan

Vuonna pelattiin ensimmäistä kertaa mestaruudesta. HJK hankki uudeksi päävalmentajaksi , ja suurin pelaajahankinta oli , joka palasi takaisin seuraan yhden Ruotsissa vietetyn kauden jälkeen. Runkosarjan päätteeksi seura oli kolmas, mutta onnistui pudotuspelien kautta nousemaan mestariksi. Menestyksestä huolimatta HJK ajautui pahoihin taloudellisiin vaikeuksiin. Pitkä menestysjakso ja nousukauden jäljiltä pelaajien palkat olivat varsin korkealla, kun Suomi ajautui ja tulot laskivat. Tammikuussa 1991 perustettiin saneerausohjelman ja organisaatiouudistuksen osana HJK-Klubi Oy, jolla pyrittiin houkuttelemaan sijoittajia.

HJK Juniorit – jalkapallo lapsen harrastuksena

Vuonna 1966 tuli HJK:n uudeksi lajiksi. Toiminta siinä oli varsin menestyksekästä, sillä HJK:n luistelijat voittivat yhteensä kuusi Suomen-mestaruutta vuosina 1966–1972. Talouskriisin jälkimainingeissa taitoluistelukin lopetettiin 1972, kun sen toiminta siirtyi . Jäljelle jäi jalkapallon ohella vain käsipallo.